Met steun van je omgeving de zwangerschap uitdragen

Kan je niet zelf voor je kind zorgen, maar wil je de zwangerschap wel uitdragen? Praat erover met een hulpverlener.

Kiezen om de zwangerschap verder te zetten is een uitdaging

Met de steun van je omgeving

Als je mensen rondom je heen hebt die echt bekommerd zijn om jou en jouw aankomende kind dan is er veel mogelijk. Zorg dat je niet alleen blijft met je verhaal, twijfels en onzekerheden. Neem iemand uit je naaste omgeving in vertrouwen. Dit kan je partner, een familielid, een goede vriendin zijn maar bij voorkeur iemand die goed kan luisteren en waarbij je op verhaal kan komen.

Durf open te praten over alle positieve maar ook negatieve gevoelens of gedachten die jij ervaart. Door erover te praten krijg je zelf meer inzicht in je situatie. Het gevoel om bij iemand terecht te kunnen die naar jou luistert kan heel veel deugd doen en je versterken. 

Neem iemand in vertrouwen en durf open te praten over al jouw twijfels en onzekerheden.

Vaak zijn er nog heel wat andere mensen in de omgeving die ook hulp kunnen bieden. Bepaal wel zelf in hoeverre je anderen wil betrekken en doe dit op je eigen ritme

Maak gebruik van de wettelijk voorziene externe hulp om je te laten ondersteunen en begeleiden tijdens de zwangerschap.

Meer hulp nodig 

Red je het niet alleen tijdens de zwangerschap of na de geboorte om voor jouw kind te zorgen? Een hulpverlener kan je wegwijs maken in de verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Met behulp van een steungezin of een buddy kan je een moeilijke periode overbruggen. Je kan je laten ondersteunen door pleegzorg of samen met je kind een tijd in een tehuis doorbrengen. Je kan ook je kind afstaan voor adoptie.

Er zijn veel organisaties die je uitleg kunnen geven, en waar je hulp/ondersteuning kan krijgen:

Je kan ook Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien., telefoneren of chatten en dan kijken we samen met jou wat je noden zijn, en zoeken we samen een oplossing.