Pleegzorg waarbij pleegouders tijdelijk je kind opvangen

Met de ondersteuning van een pleeggezin kan je als ouder de adempauze benutten om je problemen op te lossen

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg

Op vraag van de ouders kan beroep gedaan worden op pleegzorg als een tijdelijke ondersteuning voor hun gezinssituatie. De geboorteouders van een pleegkind blijven zoveel mogelijk betrokken en hebben inspraak bij belangrijke beslissingen. Samen met hen deelt het pleeggezin het ouderschap over het pleegkind. 

Men gaat altijd op zoek naar de meest geschikte vorm van pleegzorg voor jouw situatie.  

Ondersteunende pleegzorg

Bij ondersteunende pleegzorg vangt een gezin een pleegkind op zolang als nodig: een paar dagen, een paar weken, een paar maanden of af en toe tijdens weekends en vakanties. Van bij het begin is al duidelijk dat de opvang beperkt zal zijn en worden er goede afspraken gemaakt. Dankzij de ondersteuning van een pleeggezin kan je als ouder, tijdens een moeilijke periode, genieten van een adempauze om je problemen op te lossen of om meer uitzicht op de toekomst te krijgen.

Kortdurende pleegzorg

Wanneer je als ouder de zorg (nog) niet aan kan, kan een pleeggezin de nodige rust brengen voor jouw baby of kind. Hulpverleners gaan intussen samen met de ouder(s) intensief aan de slag om hun leven weer op de rails te krijgen en de problemen aan te pakken. Deze perspectiefzoekende pleegzorg duurt meestal enkele maanden. Als een terugkeer naar huis toch niet mogelijk blijkt, wordt er gezocht naar een langdurige oplossing.

Langdurige pleegzorg

Als er op korte termijn nog geen oplossing is of wanneer de problemen niet van de baan zijn, kan een pleegkind (baby) soms vele jaren in een pleeggezin verblijven. Toch houdt het kind in de mate van het mogelijke ook contact met de ouders.

Kijk zeker ook op Pleegzorgvlaanderen voor meer informatie of bel hun gratis nummer 0800 - 30181

Ook bij onze hulpverleners kan je terecht voor meer uitleg of een gesprek als je denkt aan pleegzorg. 

Adressen van de verschillende Pleegzorg instanties per provincie vind je hier.