Adoptie waarbij je je kind afstaat aan andere ouders

Adoptie waarbij je je kind afstaat aan andere ouders

Als moeder krijg je ten minste 2 maand bedenktijd na de bevalling.

Wat is afstand ter adoptie?

Bij adoptie sta je als ouder je kind af en wordt het definitief opgenomen in een ander gezin. Je verliest als geboorteouder alle wettelijke rechten en plichten over je kind. Het kind krijgt de achternaam van de adoptieouders.

Waarom kiest iemand voor adoptie?

Adoptie is een ingrijpende gebeurtenis die met de nodige zorg en begeleiding wordt behandeld. Het is geen voor de hand liggende beslissing. Je moet immers verder leven met de wetenschap dat ergens een kind van jou leeft dat je misschien nooit zal ontmoeten.

De keuze voor adoptie of pleegzorg geeft echter levenskansen aan het kind.

Deze beslissing wordt soms gemaakt door vrouwen die eerst abortus als enige uitweg zagen of vrouwen die laat ontdekten dat ze ongewenst zwanger waren.

Hoe wordt adoptie geregeld?

De binnenlandse adopties in België gebeuren via het Adoptiehuis. Dit is een dienst erkend door Kind en Gezin. Bij deze binnenlandse adoptie gaat het over kinderen die geboren zijn in België, en die ook in België wonende adoptieouders krijgen.

Wanneer je adoptie overweegt of hier vragen over hebt neem je best zo vroeg mogelijk contact op met het Adoptiehuis. Een persoonlijke begeleidster kan antwoord geven op al je vragen en twijfels over een adoptie en kan je praktische, medische en administratieve ondersteuning bieden.

Contact opnemen met de adoptiedienst, of hun begeleiding vragen, houdt geen verplichting in tot het al dan niet afstaan van je kind na de bevalling.

Krijg ik bedenktijd bij adoptie?

Als moeder krijg je bovendien ten minste twee maanden bedenktijd na de bevalling en een adoptie is pas definitief na de uitspraak van een rechter. Tot dan kan je op ieder moment terugkomen op je beslissing.

Kom ik later nog iets te weten over mijn kind?

Er is de mogelijkheid om in beperkte mate de evolutie van je kind te volgen. Het Adoptiehuis kan je hier meer informatie over geven. 

Hoe verloopt de begeleiding tijdens de zwangerschap?

De medewerkster van het Adoptiehuis staat je bij in het hele proces voor de adoptie en ook hierna kan je bij hen terecht. Er wordt samen met jou bekeken wat je belangrijk vindt voor jouw kind en in de mate van het mogelijke wordt hier rekening mee gehouden bij de keuze van de adoptieouders

De begeleidster kan, indien je dat zou wensen, bij de geboorte aanwezig zijn om je te ondersteunen. Je bepaalt zelf of je je kind wil zien, of het bij jou op de kamer ligt of ergens anders.

Alles gebeurt altijd in samenspraak met jou.

Hoe verloopt dit na de geboorte?

Na de geboorte van je kind bekijk je, samen met je begeleidster, wat je het beste vindt voor jou en je baby. Het kind kan meteen na de geboorte bij de kandidaat-adoptieouders gaan of je kan het eerst laten opvangen in een pleeggezin, tijdens jouw bedenktijd van minimum 2 maanden na de geboorte van je kind. In de loop van die bedenktijd kan je nog steeds besluiten om je kind zelf te houden en kan je je kind blijven zien.

Meer informatie vind je op de pagina van het Adoptiehuis. Aarzel niet om contact met hen op te nemen voor meer vrijblijvende informatie.


Als je liever eerst nog bij ons informatie zoekt, kan je met jouw vragen terecht bij onze hulplijn. Onze hulpverlener kan samen met jou op zoek gaan naar een oplossing voor jouw situatie. Dit kan ook via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of chat.