Hoe kondig je aan dat je onverwacht zwanger bent?

Soms is het gemakkelijker als er een vriendin, vertrouwenspersoon of externe hulpverlener aanwezig is bij het gesprek

Hoe vertel ik het mijn (ex-)partner?
Hoe vertel ik het mijn ouders?

  • Wacht niet te lang om jouw ouders, partner of ex-partner in te lichten. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker dit wordt. 
  • Geef op voorhand aan dat je iets belangrijks wil bespreken en zorg ervoor dat je je ergens bevindt waar je niet gestoord wordt.
  • Soms is het gemakkelijker als er een vriendin of ander familielid aanwezig is bij het gesprek. Soms kan het zelfs iemand van buitenaf zijn: een vertrouwenspersoon of externe hulpverlener. De emoties laaien vaak minder hoog op als er een ‘vreemde’ mee aanwezig is. Eerste reacties of impulsieve opmerkingen waar men achteraf spijt van heeft, worden minder snel gezegd.

Eerst de emoties, nadien de praktische zaken

De kans is groot dat je (ex-)partner en je ouders misschien als eerste reactie verbaasd of zelfs verontwaardigd reageren. Ze zullen misschien even moeten wennen aan het idee, wat wel te begrijpen is. Geef hen eerst de kans om hun emoties te uiten.

Daarna kunnen jullie samen op zoek gaan naar oplossingen voor praktische zaken. In de hulpverlening zien we dat veel (ex-)partners en ouders hun vriendin/kind daarna wel hulp en steun bieden in de zoektocht naar de beste beslissing. Helaas zijn er ook situaties waarin dit niet het geval is en de (ex-) vriend of de ouders het meisje niet steunen.

Wil je hier graag over praten met een hulpverlener? Denk je dat het nuttig is dat iemand je hierin bijstaat?

Contacteer ons vrijblijvend via de hulplijn. Het kan ook via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of chat.