Zwanger! Dit is helemaal onverwacht, wat nu?

Ik ben zwanger, wat nu?

Het is belangrijk dat je een keuze maakt waar je blijvend achter kan staan.

Heb je net ontdekt dat je ongepland zwanger bent? Dan komt er veel op je af ...

Wanneer je net hebt ontdekt dat je ongepland zwanger bent, kun je behoorlijk schrikken. Onbedoeld zwanger zijn, brengt altijd een overrompeling met zich mee. Heel wat tegenstrijdige gevoelens en gedachten komen naar boven en je staat opeens voor een moeilijke keuze.

'Ik was in paniek en wilde zo snel mogelijk een oplossing.'

Wil je de zwangerschap uitdragen of kies je voor de afbreking van de zwangerschap? Het is belangrijk om hier goed over na te denken, zodat je tot een stabiele en weloverwogen beslissing komt.

Hoe kom je tot een besluit?

Een besluit nemen kan heel moeilijk zijn en het is belangrijk dat je hiervoor voldoende tijd neemt en de vele mogelijkheden en gevolgen daarvan goed overweegt. Je verstand en gevoel kunnen je soms twee verschillende kanten opsturen en heel tegenstrijdig zijn. De beslissing die je maakt, is mee bepalend voor jouw toekomst.  Daarom is het belangrijk dat je een keuze maakt waar jij blijvend achter kunt staan.

'Mijn gevoelens zeggen ja, mijn verstand zegt nee.'

Je kan een begeleidend stappenplan volgen met verscheidene vragen om over na te denken. Je krijgt zo meer inzicht in je situatie en het kan je helpen om duidelijkheid te krijgen in je beslissingsproces bij jouw ongeplande zwangerschap.

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kan zelf voor jouw kind zorgen met steun van je omgeving (familie, school, vrienden ...). Of met behulp van een steungezin of een buddy kan je een moeilijke periode overbruggen. Als zwangere, kan je gebruik maken van de wettelijk voorziene externe hulp om je te laten bijstaan tijdens de zwangerschap. Als tiener heb je recht op nog meer ondersteuning.

Gaat het tijdens de zwangerschap niet lukken en heb je meer hulp nodig? Of heb je daarnaast ook twijfels of je na de geboorte wel goed voor jouw kind zal kunnen zorgen? Dan zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Je kan je laten ondersteunen door pleegzorg of samen met je kind een tijdje in een tehuis doorbrengen. Je kan ook je kind afstaan voor adoptie.

Als je abortus overweegt, hoe zit dat dan?

Heb je graag een vertrouwelijk gesprek?

Als je graag meer uitleg of begeleiding wil in het beslissingsproces, dan kan je vertrouwelijk een hulpverlener contacteren. Dat kan via telefoon, e-mail of chat. Onze hulpverleners nemen je vragen, twijfels én je keuze ernstig en zij helpen jou in het zelfstandig nemen van jouw beslissing.

In onze hulpverlening houden we rekening met de moeder, de vader en het kind. Je vriend, partner of ouders kunnen betrokken worden bij de keuzegesprekken, als jij dat verlangt.

We kunnen je begeleiden in het zelfstandig nemen van jouw beslissing.

Meer lezen

Deze website is er voor jou. Je vindt er informatie en hulp over onverwacht zwanger zijn en zwangerschapskeuzes.

Iedere vrouw heeft haar eigen verhaal . Misschien wil je het verhaal lezen van andere vrouwen die hetzelfde meemaakten?


Twijfel je over je keuze of wil je hier graag over praten met een hulpverlener? Denk je dat het nuttig is dat iemand je hierin bijstaat?

Contacteer ons vrijblijvend via de hulplijn. Het kan ook via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of chat.