Wat zijn mijn rechten als vader, nu zij zwanger is?

Belangrijke beslissingen over de toekomst van jullie kind, neem je best samen.

Telt de mening van de vader ook?

Sommige vaders verbreken de relatie wanneer ze horen dat ze onverwacht zwanger is. Andere vaders willen juist wél een actieve rol spelen bij deze zwangerschap, zelfs al was die ongepland.

Of de vrouw dit toelaat of niet, varieert.  

Misschien is dit ook jouw situatie:
Sta je aan de zijlijn en krijg je niet de ruimte om met haar te overleggen?

Wettelijk

 Als jij het kind wil houden, maar de moeder kiest voor abortus, kan je daar wettelijk gezien niet tegen ingaan:    

  • De vrouw heeft juridisch het volledige beslissingsrecht over wat er met de zwangerschap gebeurt.
  • Ook als zij getrouwd is, heeft zij geen toestemming van haar echtgenoot nodig voor het laten uitvoeren van een abortus.

Als jij een abortus wil, maar de moeder kiest voor de zwangerschap, kan je haar evenmin verplichten tot een abortus. 

Wat kan jij betekenen in de beslissing over de zwangerschap?

Veel koppels hebben, naast de juridische aspecten, ook het verlangen om er met elkaar over te praten, en (in de mate van het mogelijke) te luisteren naar elkaars standpunt, bezorgdheden, angsten, vragen...

Ze bekijken daarna samen de mogelijkheden voor de toekomst.

Heb je het gevoel dat jullie er niet alleen uit geraken en loopt het gesprek steeds vast? Misschien kan een hulpverlener helpen om jullie gesprek weer vlot te krijgen. Contacteer ons via de hulplijn of via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Kan jij als vader steun krijgen?

In de hulpverlening zien we dat mannen een ongewenste zwangerschap vaak heel anders beleven en verwerken dan vrouwen. Misschien ook afstandelijker omdat zij de zwangerschap niet fysiek ervaren.

Toch kan ook de vader veel vragen en twijfels hebben al naargelang de situatie. Soms ervaart hij frustratie en onmacht, waardoor hij ook behoefte kan hebben aan opvang en begeleiding.   

Is deze situatie voor jou herkenbaar? Aarzel niet om met een hulpverlener te praten. 

Erkenning als vader van het kind  

Indien de moeder beslist om de zwangerschap uit te dragen en zij is getrouwd, erkent de wet haar man automatisch als de vader van het kind.

Indien zij niet getrouwd is, heeft zij de keuze om de vader toestemming te geven om zijn kind te erkennen. Indien zij dit niet toestaat kan hij zijn vaderschap enkel via een procedure bij de rechtbank laten erkennen. 

Meer informatie over erkenning van je kind vind je hier.