Wel of niet kiezen voor abortus

Abortus is een moeilijke, onomkeerbare keuze

Abortus is het voortijdig afbreken van de zwangerschap door medisch ingrijpen.

Wel of geen abortus?

Abortus is onomkeerbaar en deze keuze vraagt daarom veel zorg. Je staat voor het dilemma om het moederschap (opnieuw) te aanvaarden op dit moment, of juist niet. Vaak wegen zorgen over je financiële situatie, je relatie, problemen met je huisvesting, school of werk door bij het nemen van je keuze voor abortus. Ook partnergeweld of zwangerschap na seksueel misbruik kunnen een rol spelen in je beslissing.    

"Ik vind het zo onrealistisch dat er een kindje in mijn buik zit.”

Bij een ongeplande of onbedoelde zwangerschap kan een paniekreactie ervoor zorgen dat je niet goed weet wat te doen. De emoties en gedachten slingeren heen en weer: Je gevoel zegt het één, je verstand iets helemaal anders. Helder denken over de keuze waar je voor staat is moeilijk. Er kan twijfel zijn over een abortus of je weet niet zo goed wat de andere mogelijkheden zijn.    

Neem je tijd

Het is belangrijk om rustig na te denken en de nodige tijd te nemen, zodat je tot een weloverwogen beslissing kan komen.   

"Ik heb een kinderwens, maar de angst en de problemen die ik zie opduiken, overspoelen dat verlangen."

Als je onze hulpverleners contacteert, kunnen we samen met jou alles op een rij zetten om zicht te krijgen op je situatie. Er kan ook dieper ingegaan worden op de problemen die je ervaart. We kijken, samen met jou, naar de toekomst. Deze keuzehulp is gratis.

Keuzegesprekken

Wat is jouw situatie? Hoe gaat je leven eruit zien als je deze zwangerschap houdt? En hoe als je voor abortus kiest? Met welke beslissing kan jij verder leven?

Naast deze vragen zoeken we met jou oplossingen voor huisvesting of financiën als je de zwangerschap uit wil dragen, of over andere zaken die voor jou van belang zijn voor de keuze.

Het stappenplan bij een ongewenste zwangerschap kan je helpen om voor jezelf antwoorden te vinden. 

"Dit is een beslissing die ik echt niet alleen kan nemen.”

De hulpverlener zal je niet vertellen wat je moet doen, maar helpt je op weg om zelfstandig een keuze te maken waar jij mee verder kan. Als je dit wil kunnen we ook je partner bij de gesprekken betrekken.

Correcte informatie

Het internet staat vol met betrouwbare maar ook soms minder betrouwbare informatie. Enkele betrouwbare bronnen zie je hier:

gezondzwangerworden.be : een officiële website van de Vlaamse overheid, uitgegeven door Agentschap Zorg en Gezondheid

abortusvragen.be : voor vragen en hulp na een abortus

Fara.be: hulpverlening aan onverwacht of ongewenst zwangeren

Siriz.nl : hulpverlening bij onbedoelde zwangerschap in Nederland

abortusvragen.nl : meisjes en vrouwen vertellen over hun ervaringen

Lees verhalen van anderen

Als je ongepland zwanger bent, kan het helpen om verhalen of getuigenissen van andere vrouwen te lezen die zich in een soortgelijke situatie bevonden. Weet wel dat elke situatie uniek is en dat jouw keuze dit ook is.

"Ik  merk bij mezelf dat ik probeer helemaal niet blij te zijn en ik focus dus maar op de nadelen van de zwangerschap.”


Twijfel je over je keuze of wil je hier graag over praten met een hulpverlener? Denk je dat het nuttig is dat iemand je hierin bijstaat?

Contacteer ons vrijblijvend via de hulplijn. Het kan ook via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of chat.