Zwanger ? hulp nodig?
03 225 08 02    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Voor Nederland:
0900-202 10 88    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Een zwangere vrouw kan in sommige omstandigheden kiezen om de zwangerschap af te breken of uit te dragen, dat voorziet de Belgische wet. Maar een verantwoorde keuze is enkel mogelijk wanneer je de nodige kennis over alle mogelijkheden hebt en de vrijheid om zonder druk van buitenaf de beste keuze te maken.
Hier zijn enkele opties.

Ouderschap

Kiezen om de zwangerschap verder te zetten en moeder te worden is een echte uitdaging. Maar met de steun van mensen die om jou en je kind bezorgd zijn, opvoedingsondersteuning en velerlei sociale voorzieningen, vinden vele vrouwen de omkadering die ze nodig hebben om deze keuze te kunnen maken.

Adoptie en pleegzorg

Je kunt je kind voor adoptie afstaan. Dit is geen voor de hand liggende beslissing. Je moet immers verder leven met de wetenschap dat ergens een kind van jou leeft dat je misschien nooit zal ontmoeten. De keuze voor adoptie of pleegzorg geeft echter levenskansen aan het kind. Deze beslissing wordt vaak gemaakt door vrouwen die eerst abortus als enige uitweg zagen. Een adoptie is pas definitief enkele maanden na de geboorte, je krijgt dus de kans om op de beslissing terug te komen en zelf je kind op te voeden.

Pleegzorg kan een tussenoplossing zijn. Soms maak je een moeilijke fase in je leven door en zie je het daarom tijdelijk niet zitten om zelf een kind op te voeden. Daarom hoef je je kind niet voor altijd af te staan voor adoptie. Een pleeggezin kan tijdelijk de zorg op zich nemen, tot jij er weer bovenop bent.

Je hoeft er niet alleen voor te staan: er is hulp

Een onverwachte zwangerschap overrompelt je. Daarom is het belangrijk om te weten waar je hulp kunt krijgen. Praat met iemand die je kunt vertrouwen je partner, je ouders, een geestelijk begeleider, een goede vriend of vriendin. Ook onze medewerkers zijn bereid je doorheen deze moeilijke periode te helpen. Bel naar 03 225 08 02 voor meer hulp.

Alvorens naar een abortuscentrum of een andere abortusverstrekker te gaan, raden we je aan om de volgende belangrijke gezondheids- en veiligheidspunten te overlopen.

Een aantal gezondheids- en veiligheidspunten die je vóór een abortus moet overlopen:

 1. Bevestig je zwangerschap:
  Je moet eerst zeker zijn dat je zwanger bent. Het is mogelijk dat je dat niet bent. Raadpleeg je huisarts, of doe een zwangerschapstest. Je kan ook bellen op het nummer 03 225 08 02 tijdens de week van 's morgens 9:00 uur tot 's avonds 21:00 uur en zaterdag van 9:00 uur tot 12:00 uur of e-mailen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Onze medewerkers zullen je in contact brengen met een arts in je buurt of je aan een zwangerschapstest helpen.

 2. Informeer je over de risico's van de verschillende abortusmethoden:
  Elke abortusmethode houdt mogelijke risico's in. Je hebt het wettelijk recht te weten aan welke onmiddellijke of toekomstige medische risico’s je je blootstelt door het afbreken van de zwangerschap. Deze website en onze medewerkers kunnen je helpen om een eerste beeld te krijgen van de mogelijke lichamelijke en psychische gevolgen van een abortus.

 3. Onderzoek de kwalificaties van de abortusdienst:
  Zoek de naam op van de arts die de abortus zal uitvoeren. Verzeker je ervan dat de persoon die de abortus gaat uitvoeren een erkend geneesheer is.

 4. Behoud steeds het recht om ‘'neen' te zeggen:
  Omdat abortus een ingreep is waar je zelf voor gekozen hebt , kun je op elk moment van gedachte veranderen tot de abortus begonnen is. Je hebt het recht om te zeggen '‘Ik ben van gedachte veranderd', zelfs terwijl je in de wachtkamer zit of op de tafel op de abortus wacht. Voel je niet verplicht om een abortus te ondergaan, wanneer je het tegendeel beslist hebt of je nog bedenktijd wenst.