Hoe help ik iemand die ongepland zwanger is?

Ze staat voor een niet eenvoudige keuze, luister naar haar verhaal

Er zijn en luisteren

Iemand die ongepland zwanger is, wil dat haar situatie serieus wordt genomen en dat er naar haar geluisterd wordt. Een ongeplande zwangerschap kan iemands leven behoorlijk door elkaar schudden en voor een grote emotionele impact zorgen. Zorg er daarom voor dat diegene die ongepland zwanger is en om wie je bezorgd bent niet alleen blijft zitten met haar verhaal, twijfels en onzekerheden. Ze staat voor een niet eenvoudige keuze die vaak een grote tweestrijd met zich meebrengt. 

Probeer heel oprecht te luisteren zonder al te veel te onderbreken. Luister zonder te oordelen en begripvol. Je zal zien dat je zelf niet veel hoeft te vertellen... er zijn is het belangrijkste. 


Een open gesprek

Durf open te praten over alle positieve maar ook negatieve gevoelens of gedachten die zij ervaart. Door erover te praten help je haar om inzicht te krijgen in haar situatie en zal zij zich beter begrepen voelen. Als ze voelt dat ze bij iemand terecht kan, kan dit beschermend en versterkend zijn voor haar.

Kom niet direct met oplossingen maar vraag regelmatig hoe het gaat. Toon dat je er wil zijn voor haar en dat je er samen wel uit geraakt.


De omgeving

Jullie staan er niet alleen voor. Vaak zijn er nog heel wat andere mensen in de omgeving die ook hulp kunnen bieden. Bespreek met haar in hoeverre zij anderen wil betrekken. Vraag of ze graag wil dat jij hen aanspreekt, of doet zij dat liever zelf, en op haar eigen ritme? Op die manier kan je mee een steunend netwerk opbouwen rondom haar.


Hulp

Schakel (professionele) hulp in indien je ziet dat daar nood aan is. Soms is een gesprek met jou alleen onvoldoende. Bespreek met haar welke hulp het meest geschikt zou zijn maar dring dit niet op. Als ze hulp aanvaardt, help haar dan om die stap te zetten.

Doe niet meer dan wat je zelf aankan en zorg ervoor dat je zelf ook bij iemand terecht kan met je vragen, gevoelens van onmacht, twijfels ...


Zorg er voor dat diegene die ongepland zwanger is en om wie je bezorgd bent niet alleen blijft zitten met haar verhaal, twijfels en onzekerheden.