Waarom kan ik het moeilijk hebben na een abortus?

Na een abortus

Een aantal vrouwen ervaren sterk negatieve gevoelens na een abortus. Soms gebeurt dit binnen enkele dagen, soms pas na vele jaren

Dit is moeilijker dan ik dacht.

Een aantal vrouwen hebben op korte of op lange termijn moeite met de verwerking van een ondergane abortus. Ook mannen kunnen hier last van hebben als vader van een kind dat nooit geboren werd. Een abortus is immers, net als een miskraam, een verlieservaring die vroeg of laat een rouwmoment nodig heeft. 

Het is dan ook mogelijk dat korte of lange tijd na een abortus veel emoties op je af komen. Dit is normaal, wat je meemaakte heeft een grote invloed op je leven gehad. Bij een andere keuze zou je leven er waarschijnlijk heel anders hebben uitgezien. Je moet nu verder met deze keuze en soms vraagt het tijd om dit alles een plaats te geven. Lukt dit niet op je eentje zoek je best hulp. 

Sommige mensen hebben last van depressieve gevoelens, schaamte, angst, spijt of schuldgevoelens, relatieproblemen, moeite met intimiteit en seksualiteit, nachtmerries of ze vermijden alles wat hen aan de abortus doet denken. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Iedere persoon reageert anders op een verlieservaring en zijn of haar geschiedenis heeft hier vaak ook veel invloed op. Soms komen deze gevoelens pas na vele jaren naar boven.  


Een aantal organisaties en zwangerschapscentra bieden hulp als je een abortus hebt ondergaan.

Wil je graag andere abortuservaringen lezen? Gertie Driessen schreef er een boek over.