Na een abortus

Verdriet na een abortus

Je stopt de zwangerschap maar je maakt haar niet ongedaan

Hoe zal ik me voelen na een abortus?

De impact van een abortus is heel individueel

Op voorhand kan je moeilijk inschatten wat de emotionele impact van een abortus op iemand zal zijn en iedereen beleeft het anders.

Sommige vrouwen voelen zich vooral opgelucht en hebben er geen probleem mee. Ze pikken de draad van hun leven weer op. Anderen hebben het hier heel moeilijk mee, hebben een leeg gevoel, maar slagen er toch in om het na een tijd te plaatsen. Nog anderen hebben er ogenschijnlijk geen probleem mee, maar heel wat jaren later komt deze ervaring toch weer bovendrijven en wordt het moeilijk. Mogelijke emotionele gevolgen zijn dus voor iedereen anders en heel individueel.

"Nog steeds heb ik het er moeilijk mee en dan denk ik: Ik wou dat ik nooit voor die keuze had gestaan."

Het is een complex gebeuren

Het is niet enkel een individueel maar ook een complex gebeuren. Misschien heb je vanuit een paniekreactie gereageerd, misschien voelde je vooral angst en onzekerheid. Deze gemaakte keuze had te maken met heel veel factoren: Ging je nog naar school? Werkloos? Nog maar net gestart met werken? Een onzekere job? Woonde je nog thuis? Problemen met de partner? Was of is er een kinderwens? ...

Er kunnen heel wat tegenstrijdigheden samenkomen. Soms veranderen je omstandigheden en bekijk je de situatie nadien met andere ogen. Soms was die keuze niet helemaal jouw keuze, of stond je onder druk. 

"Ik dacht toen dat het de beste oplossing was." 

Rouwproces

Sommigen hebben het de jaren nadien emotioneel wat moeilijker rond de periode dat de abortus heeft plaats gevonden of rond de periode dat het kind uitgerekend was.

We merken dat naamgeving belangrijk kan zijn en iets tastbaar kan ook helpen. Hierdoor krijgt het kind bestaansrecht waardoor het mogelijk wordt om in een rouwproces te stappen en het een plaats te geven. Wil je een herinnering, een erkenning achterlaten, dan kan je hier een sterretje maken, een naam geven of er een klein tekstje schrijven. 

"Ik was uitgerekend voor half december, ieder jaar heb ik het moeilijk rond deze periode."

Discretie

Abortus gebeurt vaak in alle discretie en er zijn vaak maar weinig personen of zelfs niemand van op de hoogte. Dat betekent echter ook dat je achteraf bij weinig personen met je verhaal terecht kan of dat jouw omgeving hier geen rekening mee kan houden waardoor je je hierin heel eenzaam kan voelen.

Indien je merkt dat je hier nood aan hebt, probeer dan om er met iemand over te praten uit je eigen omgeving of contacteer een hulpverlener. Jouw verhaal of hulpvraag wordt in alle discretie behandeld.

Als je lichamelijke klachten hebt na een abortus

Met je abortus ben je door hormonale schommelingen gegaan waardoor je lichaam terug in balans moet komen.
Bloedverlies, soms met klonters, en draaglijke krampen zijn normaal gedurende de eerste dagen na je abortus. Als je dagen later toenemende pijn hebt, koorts of misselijkheid, raadpleeg je best een arts of ga naar de spoedafdeling van een ziekenhuis.


Wil je hier graag over praten met een hulpverlener? Denk je dat het nuttig is dat iemand je hierin bijstaat?

Contacteer ons vrijblijvend via de hulplijn. Het kan ook via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of chat.

Je kan ook terecht op onze website abortusvragen.be