Geen foliumzuur genomen en ongepland zwanger. Wat nu?

Geen foliumzuur genomen en ongepland zwanger. Wanneer mee starten?

Inname van foliumzuursupplementen kan het risico op spina bifida en andere neuraalbuisdefecten gevoelig verminderen

Ongepland zwanger en geen foliumzuur genomen

Wanneer je onverwacht zwanger bent is het aan te raden om direct te starten met het nemen van foliumzuurtabletten. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat je de weken voor de zwangerschap geen extra foliumzuur hebt ingenomen.

De kans op een kindje met een open ruggetje is klein,

maar met extra foliumzuur maak je die kans nog kleiner.

Vrouwen die hormonale contraceptie gebruiken, hebben vaak een tekort aan foliumzuur. Daarom moeten zij zeker ook bijkomend foliumzuur innemen.

Artsen bevelen de inname van 0,4 mg foliumzuur per dag aan, vanaf het stoppen met contraceptie tot het einde van de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Bij verhoogd risico op een open ruggetje zal de arts tot 4 mg per dag voorschrijven.


Wat is Foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine uit het vitamine B-complex die we opnemen uit onze voeding. Foliumzuur vind je vooral in verse ­groene groenten zoals spinazie, broccoli, spruiten, maar ook in fruit, volkoren- en melkproducten.

Foliumzuur speelt een rol in het celdelingsproces en bevordert de weefselgroei van de moeder en een normale bloedvorming. De rode bloedcelmassa van de moeder wordt vergroot, de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten worden dankzij foliumzuur bevorderd. Ook heeft foliumzuur een positieve invloed op de opname van ijzer.

Foliumzuur bevordert de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van het kind en kan zo geboorteafwijkingen, nl. spina bifida of openruggetje en hazenlip helpen voorkomen. Neuraalbuisdefecten zoals spina bifida (open ruggetje) komen ongeveer in 1 op de 1000 zwangerschappen voor. Gelukkig kan de inname van foliumzuursupplementen voor en tijdens de zwangerschap het risico op spina bifida en andere neuraalbuisdefecten gevoelig verminderen. Overigens kan de levenskwaliteit van een kindje, geboren met een neuraalbuisdefect, vandaag dankzij de medische vooruitgang drastisch verbeterd worden, zodat deze kinderen haast een normaal leven kunnen leiden.

Bron