Hij ziet het zo anders...

Mannen gaan anders dan vrouwen om met ingrijpende gebeurtenissen.

Besluitvorming en abortusverwerking voor hem en voor haar

Gezamenlijk besluit, niet altijd evident

Veel koppels hopen tot een gemeenschappelijk besluit te komen als er sprake is van een ongewenste of ongeplande zwangerschap. De vrouw heeft wettelijk gezien zelfbeschikking over haar lichaam en zij is diegene die de uiteindelijke beslissing maakt.

Heel wat mannen voelen zich mede verantwoordelijk voor het nemen van een besluit. Als de wens van de man anders is dan die van zijn partner kan hij zich machteloos voelen omdat zij het finale besluit neemt. Hij had graag (meer) inspraak bij het besluit willen hebben. 

Voor de vrouw is de zwangerschap emotioneel en lichamelijk heel tastbaar. Bij mannen staat de zwangerschap zelf vaak ver van hen af. Zij willen graag snel een afgewogen rationeel besluit nemen gebaseerd op het verstand. Overwegingen gebaseerd op het gevoel zijn meestal minder aan de orde.

Daarentegen zullen vrouwen vaak langer afwegingen maken. Gevoelens spelen een grotere rol en ze gaan vaak minder rationeel om met de situatie. Gedeeltelijk komt dit omdat zij diegene zijn die zwanger zijn en de uiteindelijke beslissing zullen moeten nemen.

Omgaan met een abortus

Mannen gaan anders dan vrouwen om met ingrijpende gebeurtenissen. Dit is niet anders voor het omgaan met een abortus. De meeste mannen gaan snel weer door met hun gewone vertrouwde leven en voelen ook niet de neiging om hier terug over te praten. Ze zullen ook minder snel een beroep doen op hulpverlening. De behoefte om erover te praten binnen de relatie kan daarom sterk verschillen.

Een abortus kan de relatie stevig onder druk zetten zeker als jullie beiden het niet eens waren over de beslissing. Er kunnen onderhuids spanningen optreden over de mate waarin de andere partner verantwoordelijkheid wordt geacht over de genomen beslissing.   

Het gebeurt ook dat mannen na een abortus problemen krijgen en in een rouwproces terecht komen. Hierbij kunnen gevoelens van spijt of schuld komen bovendrijven of een vroeger verlies kan opnieuw aan de oppervlakte komen.

'Ik was op weg om vader te worden, die weg werd afgesloten'

Deze klachten kunnen korte of langere tijd na de abortus bovenkomen of bij het aangaan van een nieuwe relatie of bij een nieuwe zwangerschap.


Wil je hier graag over praten met een hulpverlener? Denk je dat het nuttig is dat iemand je hierin bijstaat?

Contacteer ons vrijblijvend via de hulplijn. Het kan ook via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of chat.