Hoe help ik iemand die het moeilijk heeft na abortus?

Soms is het voldoende voor haar te weten dat ze bij jou terecht kan.

Als ze steun zoekt bij jou...

Maak geen veronderstellingen

Je vriendin maakt haar eigen keuzes. Hoe zij omgaat met de zwangerschap is haar eigen beslissing. Hoe moeilijk dat ook is: probeer geen veronderstellingen te maken wanneer je er samen over praat. Zeg dus niet: “Je hebt het wel aan je ouders verteld, toch?”

Wees een luisterend oor en reageer zonder oordeel. Kun je je niet weerhouden om je eigen mening te delen? Vraag dan eerst toestemming. “Mag ik je vertellen wat ik zou doen in jouw situatie en waarom?”


Hoe kan ik je helpen?

Hulp accepteren is moeilijk. Sommige mensen willen graag alles zelf doen, anderen verlangen heel erg naar hulp. Bied daarom je steun aan zonder het op te dringen. “Wat kan ik voor je doen?”

Dat kan op verschillende manieren. Misschien heeft je vriendin alleen maar behoefte aan afleiding (een shoptripje bijvoorbeeld). Misschien wil ze jou gewoon haar verhaal vertellen of is het voldoende voor haar te weten dat ze bij jou terecht kan. Ook op die manier kan je voor iemand een enorme steun zijn.


Respecteer haar privacy

Zij heeft jou iets vertrouwelijk verteld en een abortus vertel je niet tegen iedereen. Houd in gedachten dat je dit vertrouwen niet wil schaden en haar privacy wilt respecteren.

Praat niet met anderen over de abortus, voordat zij zegt dat ze daar mee akkoord gaat. Ook als mensen jou ernaar vragen: houd de vertrouwelijke informatie voor jezelf. Ga niet achter haar rug om over deze persoonlijke situatie met anderen praten.


Wees er ‘gewoon’

Dat je vriendin de stap heeft genomen om de zwangerschap te beëindigen betekent niet dat alles opeens is opgelost. Na de abortus voelt ze zich niet altijd direct beter.

Ga dus bij haar langs met bloemen, een tijdschrift, chocolade of om samen een serie te bingewatchen en theetjes te drinken.


Deel je gevoel

Vind je het moeilijk om haar keuze voor een abortus te accepteren? Dat mag je best eerlijk zeggen. Maar laat haar ook weten dat het haar eigen keuze blijft en dat het jullie vriendschap niet in de weg staat. Door er samen over te praten, krijgt je vriendin ook de kans om het te verwerken.


Merk je dat je haar niet in je eentje kan bijstaan, verwijs haar dan door naar een vertrouwenspersoon of organisatie die haar wel kan helpen.

Ook Ongeplandzwanger.be kan je helpen de juiste persoon te vinden. Bel of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. ons gerust. Chatten kan ook.