Zwanger ? hulp nodig?
03 225 08 02    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Voor Nederland:
0900-202 10 88    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

De volgende definities en foto's van de foetale ontwikkeling kunnen je helpen om beter je zwangerschap te begrijpen.

Ontwikkeling van de foetus

Dag 1

Wanneer de bevruchting plaats vindt, zijn de kenmerken van de baby, het geslacht, haarkleur en kleur van de ogen reeds bepaald.
9 weken (7 weken na de bevruchting)

Op deze leeftijd klopt het hartje van de baby reeds een maand. Op de foto hieronder zie je de reeds mooi ontwikkelde handjes.
foetus 7 weken handjes embryo 7 weken
16 weken (14 weken na de bevruchting)
ongeboren kind 14 wekenongeboren kind 14 weken
22 weken (20 weken na de bevruchting)

Op deze leeftijd kun je de wimpers van de baby zien.
ongeboren kind 5 maandenongeboren kind 5 maanden

Enkele veelgebruikte termen die verband houden met zwangerschap

 • Baarmoeder: Vrouwelijk orgaan waar de ongeboren baby zich ontwikkelt gedurende de zwangerschap.
 • Cervix: De onderste opening van de baarmoeder die rekt tijdens de arbeid of een abortus.
 • Embryo: Het menselijk leven in de eerste weken van zijn ontwikkeling, wanneer al de organen gevormd worden.
 • Foetus: Een zich ontwikkelende ongeboren baby met een waarneembare menselijke structuur.
 • Laatste menstruatie: De datum van de eerste dag van de laatste maandstonden vóór de bevruchting. Vanaf dit punt wordt de duur van de zwangerschap meestal berekend.
 • Conceptie (of bevruchting): De versmelting van een mannelijke zaadcel en de vrouwelijke eicel om een menselijk wezen in zijn allereerste stadium te vormen. Vanaf dit punt wordt de leeftijd van de ongeboren baby bepaald.
 • Zwangerschapsduur: Deze wordt meestal berekend als het aantal weken vanaf de laatste menstruatie. Bij zeer onregelmatige cycli of bij in vitro fertilisatie bestaan nog andere methodes om de zwangerschapsduur te bepalen.
 • Embryonale leeftijd: Aangezien de bevruchting pas optreedt 2 weken na de laatste menstruatie, is de embryonale leeftijd 2 weken minder dan de zwangerschapsduur.
 • Voldragen zwangerschap: Het stadium van ongeveer 40 weken zwangerschapsduur, wanneer de baby klaar is voor de geboorte.
 • Trimester: Een periode van drie maanden, gebruikt om de drie opeenvolgende stadia van een zwangerschap te meten: het eerste trimester, het tweede trimester en het derde trimester.
 • Abortus: in de spreektaal betekent dit het voortijdig afbreken van een zwangerschap door (medisch) ingrijpen. Onder wetenschappers heeft het woord “abortus” echter twee betekenissen: een spontane abortus is een miskraam terwijl abortus provocatus juist een opzettelijke vruchtafdrijving (geïnduceerde abortus) is.

Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwanger