Zwanger ? hulp nodig?
03 225 08 02    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Voor Nederland:
0900-202 10 88    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Gevolgen van een zwangerschap voor tieners

Ongepland zwanger zijn is een harde dobber, zeker voor een tiener. Je bent overdonderd, hebt te kampen met tegenstrijdige gevoelens, verwarring en angst voor afwijzende reacties. Omdat je niet weet wat je aan wie kan zeggen maak je een heel eenzame periode door. Als je er niet uit geraakt, kun je totaal in paniek geraken. Je moet een stresserend beslissingsproces doormaken op een moment dat je nog volop naar jezelf op zoek bent. Je beslissing heeft niet alleen grote gevolgen voor jezelf, maar altijd ook voor anderen.

    Houd je de baby (of je er nu zelf voor zorgt of een dienst voor pleegzorg of eventueel adoptie inschakelt), dan verandert je leven. Je toekomst ziet er heel anders uit dan je gedacht had. Als je omgeving je steunt, kan je op verhaal komen, krijg je aandacht en steun.

    Kies je voor abortus, dan gebeurt dat meestal zo discreet mogelijk, zodat je veel minder kans hebt om op verhaal te komen.

Een zwangerschap heeft ook directere gevolgen: de groeiende baby verandert je lichaam en beïnvloedt je levensstijl. Vanaf het eerste begin van een zwangerschap start je lichaam het proces op van het dragen van een kind en de voorbereiding op de geboorte. Het is belangrijk na te denken over de gevolgen die je lichamelijke activiteiten kunnen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Sommige activiteiten die tieners uitoefenen, kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby:

  • Alcohol drinken

  • Roken of drugs gebruiken

  • Te weinig slapen

  • Ongezond eten

Andere lichamelijke veranderingen kunnen een invloed hebben op heel gewone dingen als het kiezen van kleren of de mogelijkheid om veilig aan sport te doen. Het beste is met je arts te overleggen welke activiteiten je best beperkt tijdens de zwangerschap en welk dieet je mogelijk moet volgen.