Zwanger ? hulp nodig?
03 225 08 02    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Voor Nederland:
0900-202 10 88    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Als je seksueel actief bent, is er een kans dat je zwanger wordt. De tekens van een zwangerschap zijn bij tieners niet echt anders dan bij volwassen vrouwen. Deze tekens kunnen je helpen om te weten of je al dan niet zwanger bent. De enige manier om zeker te zijn blijft echter een diagnose door een arts. Maar vooraleer je een arts bezoekt, kun je ook een zwangerschapstest doen. Deze tests zijn meestal heel betrouwbaar. De meeste tests kan je doen vanaf de dag dat je over tijd bent.

Als je denkt dat je zwanger bent, kun je met een van onze medewerkers bellen (03 225 08 02) of een mail versturen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Zij zullen naar jouw zorgen luisteren en al je vragen beantwoorden over zwangerschap, abortus en onderwerpen die er verband mee houden. Zij kunnen je ook snel in contact brengen met een medewerker in jouw buurt. Deze persoon is bereid je te begeleiden in je beslissingsproces. Je kan al je problemen met haar bespreken en samen naar de beste oplossingen zoeken. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk. Onze hulp is gratis.

Tekens van een beginnende tienerzwangerschap

Je kan aan veel tekens merken dat je zwanger bent. Maar soms kunnen die tekens ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld, als een tiener ongewoon gestresseerd of actief is, kan ze ook één of meer tekens ervaren die typisch zijn voor een zwangerschap, zonder daarom zwanger te zijn. Tekens van een beginnende tienerzwangerschap zijn:

 • een uitblijvende menstruatie

 • misselijkheid of overgeven

 • frequent plassen

 • gevoeligheid en volheid van de borsten

 • vermoeidheid

 • verandering van eetlust

Een zwangerschapstest is natuurlijk de meest gebruikelijke manier om een vrouw te vertellen dat ze zwanger is. Toch is het de moeite waard ook deze tekens te noteren vooraleer je een arts raadpleegt. Ook stress of hoge activiteit kunnen verschillende van deze tekens veroorzaken, zelfs uitstel van menstruatie of verandering van eetlust.

Tekens van een gevorderde tienerzwangerschap

Wanneer een zwangerschap vordert, worden de tekens duidelijker en kan je ze moeilijker ontkennen. Enkele van deze tekens zijn:

 • een vergroting van de buik

 • gewichtstoename of -verlies

 • rugpijn of hoofdpijn

 • leven voelen (gevoel van foetale beweging)

 • hongergevoel

Getraind medisch personeel kan nog andere tekens vaststellen door een lichamelijk onderzoek of een echografie uit te voeren: verandering in grootte en vorm van de baarmoeder, veranderingen aan de baarmoederhals of hartslagen en bewegingen van de foetus.

Vertrouwelijke hulp

Als jij dergelijke tekens ervaart, kun je vertrouwelijke hulp krijgen door te telefoneren naar 03 225 08 02 of te mailen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Je kan ons ook contacteren voor hulp als je denkt dat je vriendin of familielid zwanger is.