Zwanger ? hulp nodig?
03 225 08 02    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Voor Nederland:
0900-202 10 88    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Wat als je nog naar school gaat en zwanger bent?

Als tiener nog op school zitten en een kind verwachten is geen gemakkelijke situatie.

Met hulp van mensen uit je omgeving is er veel mogelijk. Zelf moet je ook wel willen toelaten dat anderen je helpen. Met de school (directie, klastitularis, vertrouwensleerkracht, groene leerkracht,...) kunnen vaak goede afspraken gemaakt worden over huiswerk, schooltijden e.d.

Meestal willen leerkrachten wel meedenken hoe je een periode kunt overbruggen wanneer je een paar weken rond de bevalling thuis moet zijn. Ouders, of anderen uit je omgeving willen ook vaak helpen tijdens de schooltijden. Daar zullen duidelijke afspraken over gemaakt moeten worden.

Als ouders of familie omwille van hun eigen omstandigheden niet kunnen bijspringen voor de opvang, kan er een onthaalmoeder of een crèche voor je kind gezocht worden. In verschillende gemeenten zijn er crèches die gesubsidieerd worden door de overheid en voorrang geven aan moeders in een probleem- of noodsituatie. Ben je een hele periode niet in staat om voor de opvoeding van je kindje in te staan, dan is er de mogelijkheid van vrijwillige pleegzorg. Een pleeggezin neemt dan zolang het nodig is de zorg van je over.

Financieel zijn er ook tal van mogelijkheden en voordelen waar je recht op hebt.

Elke situatie is natuurlijk anders. Daarom is het goed dat je iemand hebt die met je mee denkt. Onze hulpverleners willen graag naast je staan en mee zoeken naar de beste oplossing voor jouw probleem.