Zwanger ? hulp nodig?
03 225 08 02    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Voor Nederland:
0900-202 10 88    Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Overweeg je abortus?

Overweeg je abortus? Abortus is niet zomaar een gewone medische ingreep. Het raakt immers vragen rond leven en dood. Onze 6 vragen voor 6 dagen bedenktijd kunnen je helpen tot een weloverwogen beslissing te komen.

Voor veel vrouwen is abortus een ingrijpende gebeurtenis met belangrijke lichamelijke, emotionele en psychische gevolgen. De meeste vrouwen die het moeilijk hebben met de verwerking van een abortus getuigen van hun spijt dat men hen niet alles over abortus en de risico's heeft verteld. Volledige informatie is dus belangrijk.

Onze medewerkers staan tijdens de week van 's morgens 9:00 uur tot 's avonds 21:00 uur en zaterdag van 9:00 uur tot 12:00 uur klaar om je vragen over abortus te beantwoorden en je te informeren hoe je in je buurt hulp kunt krijgen. Bel naar 03 225 08 02 of stuur ons een e-mail.

1. Wat betekent deze zwangerschap voor jou?

Een zwangerschap betekent voor elke persoon iets anders. Voor sommigen is het een beginnend leven dat beschermd moet worden, voor anderen is het slechts een hoopje cellen. Wanneer begint het leven voor jou? Waarom? Hoe voelt deze zwangerschap voor jou? Welke gevoelens maakt het in jou los? Als je gelovig bent, dan kan het zijn dat dit ook een rol speelt. Je kunt hierover steeds in gesprek gaan met je priester, je iman, je dominee of een andere geestelijke. Ook met een hulpverlener van JIL kun je hierover in gesprek gaan.


2. Wat zijn de voor- en nadelen van het uitdragen van de zwangerschap? Wat zijn de voor- en nadelen van een abortus?

Probeer de voor- en nadelen van alle opties even op papier te schrijven. Dit helpt om je gedachten te ordenen. Je kunt dit samen met jouw partner of vertrouwenspersoon doen, of juist los van elkaar. Denk dan na over welke voor- en nadelen voor jou het belangrijkste en doorslaggevend zijn. Het uitdragen van de zwangerschap hoeft ook niet te betekenen dat je kiest voor het ouderschap. Je hebt steeds de mogelijkheid tot adoptie of je kunt je laten ondersteunen via pleegzorg.


3. Hoe gaat je leven er na je keuze uitzien?

Hoe zou je leven eruit zien wanneer je ervoor kiest om de zwangerschap uit te dragen?

 • Welke moeilijkheden zie je?
 • Welke hulp kan je vinden wanneer je ervoor kiest om het kind te houden?
 • Wie kan je steunen?
 • Hoe zou je je daarbij voelen?
 • Zou je gelukkig zijn met deze keuze?
 • Hoe zou je leven er uitzien wanneer je voor een abortus kiest?
 • Wat zou de impact van een abortus op jouw leven kunnen zijn?
 • Een abortus is niet enkel een medische ingreep, maar ook mentaal een moeilijke keuze.

 • Hoe zou je je daarbij voelen?
 • Zou je gelukkig zijn met deze keuze?

Elke keuze heeft ook gevolgen. Zet deze op papier en bedenk eventueel al enkele oplossingen.


4. Wat heb je nodig om een keuze te maken?

Een keuze maken is een persoonlijk proces, maar toch kan het helpen om met mensen rondom jou in gesprek te gaan. Ben jij iemand die vanuit een rationeel standpunt een keuze maakt of ben je eerder iemand die vanuit je gevoel kiest en naar jouw hart luistert? Neem voldoende rust en gun jezelf de tijd om een keuze te maken. Ga gerust met je partner, je familie, je vrienden etc. in gesprek, maar laat je niet beïnvloeden, ten slotte ben jij diegene die verder moet leven met je keuze.


5. Welke steun heb je?

Welke steun (partner, familie, vrienden, financieel, opvang, werk…) heb je al? Welke steun denk je te zullen hebben? Welke steun heb je nog nodig? Waar zou je die kunnen vinden? Dit gaat zowel over emotionele steun, als over meer praktische zaken.


6. Ga je later nog steeds achter jouw keuze kunnen staan?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. Zou je binnen enkele weken, maanden, jaren… nog steeds denken dat je de juiste beslissing hebt genomen? Beslis niet in paniek, maar probeer rustig en met alle informatie tot jouw beschikking, een weloverwogen keuze te maken. Op deze manier verklein je het risico dat je later spijt krijgt van jouw beslissing.

Blijf ook niet alleen zitten met jouw twijfels, maar ga in gesprek met mensen die je vertrouwt of lotgenoten. Ook een hulpverlener van JIL staat voor jou klaar. Bel 03 2250802 of e-mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Niemand kan met zekerheid weten hoe je je zal voelen na de ingrijpende beslissing voor abortus. Dat verschilt van vrouw tot vrouw. Toch maken bepaalde aanwijzingen de kans reëel dat je achteraf moeite krijgt met je beslissing.

 • Heb je een dubbelzinnig gevoel, ervaar je een conflict of blijf je twijfelen?

 • Stemt je beslissing overeen met je geweten en gevoel?

 • Voel je een conflict met een moederschapswens?

 • Sta je onder druk van je partner, familie of omgeving?

 • Ervaar je steun voor deze zwangerschap?

 • Wil je jouw relatie sparen door een beslissing te nemen die je eigenlijk niet wil?

Het is goed om eerst je tijd te nemen.

Dit is een beslissing waar je de rest van je leven mee moet leven.

Weet dat er hulp beschikbaar is op het nummer 03 225 08 02.

Een zwangere vrouw kan in sommige omstandigheden kiezen om de zwangerschap af te breken of uit te dragen, dat voorziet de Belgische wet. Maar een verantwoorde keuze is enkel mogelijk wanneer je de nodige kennis over alle mogelijkheden hebt en de vrijheid om zonder druk van buitenaf de beste keuze te maken.
Hier zijn enkele opties.

Ouderschap

Kiezen om de zwangerschap verder te zetten en moeder te worden is een echte uitdaging. Maar met de steun van mensen die om jou en je kind bezorgd zijn, opvoedingsondersteuning en velerlei sociale voorzieningen, vinden vele vrouwen de omkadering die ze nodig hebben om deze keuze te kunnen maken.

Adoptie en pleegzorg

Je kunt je kind voor adoptie afstaan. Dit is geen voor de hand liggende beslissing. Je moet immers verder leven met de wetenschap dat ergens een kind van jou leeft dat je misschien nooit zal ontmoeten. De keuze voor adoptie of pleegzorg geeft echter levenskansen aan het kind. Deze beslissing wordt vaak gemaakt door vrouwen die eerst abortus als enige uitweg zagen. Een adoptie is pas definitief enkele maanden na de geboorte, je krijgt dus de kans om op de beslissing terug te komen en zelf je kind op te voeden.

Pleegzorg kan een tussenoplossing zijn. Soms maak je een moeilijke fase in je leven door en zie je het daarom tijdelijk niet zitten om zelf een kind op te voeden. Daarom hoef je je kind niet voor altijd af te staan voor adoptie. Een pleeggezin kan tijdelijk de zorg op zich nemen, tot jij er weer bovenop bent.

Je hoeft er niet alleen voor te staan: er is hulp

Een onverwachte zwangerschap overrompelt je. Daarom is het belangrijk om te weten waar je hulp kunt krijgen. Praat met iemand die je kunt vertrouwen je partner, je ouders, een geestelijk begeleider, een goede vriend of vriendin. Ook onze medewerkers zijn bereid je doorheen deze moeilijke periode te helpen. Bel naar 03 225 08 02 voor meer hulp.

Alvorens naar een abortuscentrum of een andere abortusverstrekker te gaan, raden we je aan om de volgende belangrijke gezondheids- en veiligheidspunten te overlopen.

Een aantal gezondheids- en veiligheidspunten die je vóór een abortus moet overlopen:

 1. Bevestig je zwangerschap:
  Je moet eerst zeker zijn dat je zwanger bent. Het is mogelijk dat je dat niet bent. Raadpleeg je huisarts, of doe een zwangerschapstest. Je kan ook bellen op het nummer 03 225 08 02 tijdens de week van 's morgens 9:00 uur tot 's avonds 21:00 uur en zaterdag van 9:00 uur tot 12:00 uur of e-mailen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Onze medewerkers zullen je in contact brengen met een arts in je buurt of je aan een zwangerschapstest helpen.

 2. Informeer je over de risico's van de verschillende abortusmethoden:
  Elke abortusmethode houdt mogelijke risico's in. Je hebt het wettelijk recht te weten aan welke onmiddellijke of toekomstige medische risico’s je je blootstelt door het afbreken van de zwangerschap. Deze website en onze medewerkers kunnen je helpen om een eerste beeld te krijgen van de mogelijke lichamelijke en psychische gevolgen van een abortus.

 3. Onderzoek de kwalificaties van de abortusdienst:
  Zoek de naam op van de arts die de abortus zal uitvoeren. Verzeker je ervan dat de persoon die de abortus gaat uitvoeren een erkend geneesheer is.

 4. Behoud steeds het recht om ‘'neen' te zeggen:
  Omdat abortus een ingreep is waar je zelf voor gekozen hebt , kun je op elk moment van gedachte veranderen tot de abortus begonnen is. Je hebt het recht om te zeggen '‘Ik ben van gedachte veranderd', zelfs terwijl je in de wachtkamer zit of op de tafel op de abortus wacht. Voel je niet verplicht om een abortus te ondergaan, wanneer je het tegendeel beslist hebt of je nog bedenktijd wenst.